torsdag 15 november 2012

Kul julklappsbok

Garnnystan och tygtravar med underrubriken Virka, brodera och sy lättare lappteknik är en ny färgglad bok från Semic förlag. 

Den kan säkert bli en kul julklappsbok till den som inte är så van att handarbeta men som gärna vill!







Boken är skriven av två tjejer som helt enkelt inte kan låta bli sina garnnystan och tygtravar... Det resulterade i denna bok fylld av inredningstips, kreativa idéer, personliga detaljer och roliga prylar av garn och tyg.

Här beskrivs hur man tar hand om loppisfynd, syr nytt av gammalt och hittar nya användningsområden för gamla saker. Det är det som gör hemmet personligt!

Bland idéerna finns en söt gardin av gamla dukar, färgglada dynor, kuddar och flaggspel. Mycket är sytt av gamla tyger. Lakan från 70-talet kom exempelvis till användning i ett lapptäcke. Här finns den allra enklaste formen av broderi, liksom applikationer och vackra band i många arbeten. Virkade vaser, plädar, sittpuffar och mattor är andra exempel.

Många har fått upp ögonen för att virka mormorsrutor, en mycket avkopplande sysselsättning och som är lätt att ha med sig överallt. Mormorsrutan finns naturligtvis med även i denna bok, nu i sällskap med den fina virkade afrikanska blomman. 

Boken avslutas med charmigt julpyssel, det passar ju om man får boken redan före jul! Sy t.ex. dina julkort - ta ut svängarna helt enkelt, men framför allt - ha kul!

ISBN: 9789155258276

tisdag 13 november 2012

Babytäcken

Det är så kul att pyssla med dessa små täcken! Jag gratulerar ofta vänners barn och barnbarn med ett litet sött täcke. Nu senast har jag sytt två med samma slags motiv, mest nallebjörnar i olika utförande men även lite andra djur.

Täcke för spjälsäng
Täcke för vagga eller barnvagn

måndag 12 november 2012

Småpyssel

Så här på höstkanten är det inte så många härliga dagar att vara ute, så det blir lite mer innepyssel under helgerna.
Jag älskar att rota i lapplådan för att hitta småbitar och pyssla ihop något vackert av.
Jag blir så kreativ av just småbitar. Har man en stor tygbit så nänns man knappt sätta saxen i den, men med småbitar är det en annan sak, de är ju redan klippta och bara väntar på att bli hopsatta till något användbart.
Det här med färgerna är viktigt för mig, jag är nästan övernitisk när det gäller nyanser. Passar inte färgerna så tappar jag lätt suget tills jag hittar just den tygbiten som passar!
Här på stolen ses en kudde gjort av Ljungbergs härliga tyg med sniglar/snäckor! Den har fått sällskap av enfärgade tyger i just rätt färg. Och stolen den ligger på passar ju också! För att inte tala om benved-busken bakom med höstfärgade blad i just rätt nyans!

onsdag 7 november 2012

Lapphexornas 25-årsutställning

Sveriges äldsta kviltförening Lapphexorna firar 25-års jubileum i år. Så vi har en fantastisk vacker utställning i Surte Glasmuseet här i närheten av Göteborg.

Det finns både smått och stort att se på och svårighetsgraden av arbetena är mycket varierande.

Som sig bör, har vi också ett färgglatt lotteri där man kan vinna medlemmarnas arbeten om man har tur!

Jag visar några stämningsbilder från vernissagen 4/11. Utställningen håller öppet fram till den 25/11 under museet öppettider.

Glada lappgirlander leder in besökaren till dörren
Väl inne i museet möts man ett stjärnhimmel av lappstjärnor
Inne i utställningen är det en fantastisk färgprakt som möter en
Mitt eget Strandtäcke till höger
Burkar med diverse sygrejer